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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  30/06/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SPRICIGO, P. C.; CORREIA, B. S. B.; BORBA, K. R.; TAVER, I. B.; MACHADO, G. O.; WILHELMS, R. Z.; QUEIROZ JUNIOR, L. H. K.; JACOMINO, A. P.; COLNAGO, L. A.
Afiliação:  LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA.
Título:  Classical food quality attributes and the metabolic profile of cambuci, a native brazilian atlantic rainforest fruit.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Molecules, v. 26, e3613, 2021.
Páginas:  1-17
ISSN:  1433-1373
DOI:  https://doi.org/10.3390/molecules26123613
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The cambuci is a native Brazilian fruit from the Atlantic Forest biome. A soft and astringent pulp, a green color, and a sweet aroma are its main characteristics. Classical food quality attributes (fresh fruit mass, fruit height, diameters, total soluble solid, titratable acidity, and ratio) and the metabolic profile from ten accessions from three different locations were analyzed herein by analytical methods (refractometry and neutralization titration) and nuclear magnetic resonance spectroscopy. Concerning sugar content, sucrose was the predominant compound, with glucose and fructose alternating in second, depending on the accession. Citric acid was the most relevant acid, followed by shikimic and quinic acids in quite variable amounts. These three main acids vary in amounts for each accession. Ascorbic acid content emerges as an important quality attribute and makes this fruit nutritionally attractive, due to values comparable to those contained in citric fruits. The main amino acids identified in cambuci were glutamic acid individually or in comprising the tripeptide glutathione (glutamic acid, cysteine, glycine). The quality diversity of the evaluated accessions suggests the potentiality of cambuci use in future breeding programs.
Palavras-Chave:  Accession; Brazilian fruit; NMR.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17814 - 1UPCAP - DDPROCI.21/692021/69
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1.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, R. G.; OLIVEIRA, S. J. de M.; HOTT, M. C.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; CARVALHO, G. R.; ROCHA, D. T. da. Evolução recente da produção e da produtividade leiteira no Brasil. Revista Foco, v. 16, n. 5, e1888, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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